”En vän visar alltid kärlek, en broder är till för att hjälpa i nöden”

Ordspråksboken 17:17

Orter

Vår verksamhet riktar sig främst till orter med stort hjälpbehov i Ukraina och Rumänien.

Läs mer om de olika orterna och vad vi gör där genom att klicka på någon av dem.

Sommarhemmet Lutsk/Betel

Den här lägergården har funnits i Filippus Lutsk regi sedan början av 2000-talet. Gården byggdes under kommunismens era på 60-talet och var i dåligt skick när den köptes in.

Sergei Porokhnavets (vår tolk sedan många år) förestår gården och är numera bosatt där med hustrun Vera och dottern Elvira. Sommarhemmet har använts flitigt av olika organisationer och kyrkor som haft samlingar och läger, främst för barn och ungdomar. Det som har saknats har varit en samlingslokal/kyrka på området och under Filippus resa nummer 100 började resenärerna tillsammans med Sergei att fundera på om det skulle gå att genomföra ett bygge. Under 2017/2018 har många frivilliga ställt upp med både material, pengar och massor av tid för att i Sverige bygga väggblock mm, för att sedan i september 2017 åka ned till Lutsk med två trailers kyrka. Plattan var gjuten sedan tidigare så bygget startades så fort allt material fanns på plats. Det blev ytterligare en resa under mars 2018 och ännu en för att lägga allt tillrätta med ljud, ljus och en fin klockstapel i slutet av maj. Invigningen den 2 juni var ett mirakel, ingen hade kunnat ana att den här kyrkan skulle vara på plats inom mindre än ett år. För Gud är allting möjligt – vi är så tacksamma. Nu är sommarhemmet fullbokat under hela sommaren och har även välsignats med nya våningssängar till logementen, tvättmaskiner, torktumlare och vattenrening mm.

Charkiv

Första resan till Charkiv var hösten 2014 som blev ett möte med en mer ”rysk” värld. Staden och dess invånare är starkt präglade av den ryska annekteringen i närområdet. Människor har till viss del förlorat sin försörjning och möjligheten att röra sig fritt i sitt eget land. I själva staden Charkiv pågår livet på ytan till synes som i vilken stad som helst men närheten till Donetsk och Luhanskregionen påverkar framtidstron.

Ukrainahjälpen har möjlighet att bistå med kläder och skor till de som bor i konfliktområdet. Under en resa hösten 2016 fick resenärerna se kriget tillsammans med ukrainska befäl vid besök i posteringar vid annekterat område. Leveranser av förnödenheter sker kontinuerligt och förmedlas med hjälp av personer som bor i Charkiv.

Mucachevo

Första besöket i detta bergsområde var 2007, staden är belägen i sydöstra Ukraina ca 60 mil söder om Lutsk. Det var då drabbat av stora översvämningar som ödelade vissa delar av samhället. Vi kunde bidra med pumputrustning samt filtar och varma kläder. Misha och Vera Porokhnavets (Sergeis föräldrar) var då ansvariga för utdelning av bröd och kläder till de som bor i de otillgängliga bergsbyarna. Många av våra resenärer kan berätta om hur besöken där berört dem på djupet. Misha ”hittade” även ett barnhem som var utan personal nattetid med en otroligt tuff situation för barnen. Han ordnade med volontärer som kom dit för att leka med barnen och vi fick möjligheten genom hjälp av ett Öviks företag att bidra med hygienmadrasser mm. Ukrainahjälpen fick en brandbil genom en medlem, bilen kördes ned till Mucachevo och har fått vara till stor användning för att främst pumpa vatten men även släcka bränder.

Berdichev

Det var med den här staden allting började. Ungdomar från pingstförsamlingen i Överhörnäs ville besöka den ukrainska kören som varit i deras kyrka. De hyrde en buss och ca tjugo personer åkte på en resa som skulle förändra mångas liv, både här i Sverige och i Ukraina. Hjälparbetet började ta form och Filippus Ukrainahjälpen registrerades som en organisation i Sverige.

Från 1993 har det årligen gått minst en resa med Ukraina som mål. Det var församlingen i Berdichew som blev registrerad mottagare för hjälpsändningarna. De distribuerar till de som är mest behövande i området.  Vi kör fortfarande resor dit och många har blivit vänner för livet.

Oradea

Det ligger i Rumänien.