”En vän visar alltid kärlek, en broder är till för att hjälpa i nöden”

Ordspråksboken 17:17

I Ukraina

Berdichev…

..har en historia som kan göra varje resenär modfälld. Vid andra världskrigets rand drevs det judiska folket ihop till olika getton. Människor arkebuserades på åkerfält. Vi har sett minnesstenar som är resta med mängder av namn. En hel generationen som överlevt krigets mörka sidor, kommunismens förtryck och det politiskt maktspelet i nutid, får nu ta del av hjälpen från bland annat Sverige. På Herrens uppdrag får vi vara med att hjälpa så väl gammal som ung ibland ett utsatt folk.

Allt började med ett utbyte emellan körungdomar i Överhörnäs och en sånggrupp ifrån Berdichev. En buss för trettio passagerare hyrdes för att körungdomarna skulle kunna åka ner och besöka
församlingen i Ukraina. Flera av dem som åkte med den gången, har därefter engagerat sig och fortsatt att hjälpa i flera olika sammanhang bl.a. Stiftelsen Filippus.
Tanken på att samla in kläder och skor för de behövande väcktes. En av förberedelserna var att vi behövde en mottagande organisation i Ukraina.

Kyrkan i Berdichev var intresserad och här börjar vår vänskap. Vi har sett deras pingstkyrka byggas upp ifrån grunden som har varit ett intressant projekt. Under åren har församling vuxit till 700 medlemmar.

Glohoftzi…

… ligger söder om staden Berdichev i Zitomirregionen. Där finns en byggnadsindustri som tillverkar dörrar och fönster. Den har de senaste åren permitterat 3000 anställda, ifrån 7000 till 4000 idag. Det finns också en gruva som har 1000 anställda. Där brytes kaolin, som används till porslins-tillverkning.
Det började en solig junidag 1993. Efter Ukrainas frihets dag 24/8 -91 har inflation och bränsle-ransoneringar präglat landet i en svår tid mellan 1992-95 i en låg konjunktur. Bilar står stilla och tåget tar oss 3,5 mil, det är trångt.

Här började kontakten med Mishas Kaminski. Väl framme för avstigning på tågstation, promenerar vi och de är som att gå till ingenmansland. En dryg halvtimme senare är vi framme vid Folkets hus.

Hela resesällskapet står vid stranden och ser de första sex döpas in i glädjen. Därefter bjuds vi alla in till gemenskap i Nadjas trädgård till festmåltid och brödbrytelse.
När brödet delas, skickas de från person till person, bägaren med nattvardsvinet likaså. Det började med 6 stycken men blev snart 30 unga, som samlades i kulturhuset hos borgmästaren.
Några månader senare överlämnas ledarskapet ifrån kyrkan i Berdicew huvudansvaret att fortsätta samla de nyfrälsta till Misha. Kritik och protester började komma ifrån omgivningen, om varför möten skulle hållas i Folkets hus. Misha fick nu arrende på mark och påbörjar ett kyrkbygge.

Ukrainahjälpen har sedan dess varit med som ekonomiskt stöd till Misha. Den senaste resan firade vi gudstjänst i den nyinvigda kyrkan som kallas med namnet Bönenshus.

Kazatin…

…där tiden verkat stått stilla. En liten kyrka mitt i byn som försöker hjälpa de som har det allra fattigast. Den ligger ca. fyra till fem mil söder om Berdichev i Vinnitzaregionen.

Pingstförsamlingen har rötter långt före revolutionen. De ber om fortsatt stöd med kläder så att de har något att dela ut. Med jämna mellanrum kör vi vägen förbi den här kyrkan och lastar av en hjälpsändning.

Korosten…

…ligger 9 mil utanför Tjernobyl som drabbades svårt efter kärnkraftsolyckan 1986. Här har sköldkörtelcancer hos barn blivit allt vanligare, även svåra missbildningar som ger livslångt
handikapp. Befolkningen mer än halverades i slutet på åttiotalet. Många människor tvångs-kommenderades från hela landet till Korosten som bas för arbetet att sanera runt Tjernobyl .
Bland annat har personal ifrån brandkåren i Berdichev jobbat här och blivit drabbade av den höga strålningen.

I staden har det funnits fabriker med porslinstillverkning och under många år var stämpeln på porslinet förknippat med kvalitet.

Pastor Anatolli berättar att församlingen har en aktiv barnverksamhet. Det betyder mycket och de har ett gott förtroende i samhället. Den senaste tiden har han arbetat för att bli registrerad mottagare av hjälpsändningar.

Lutsk…

… finns Projekt Liplani. Under åren 2001 till 2003 renoverades internatet i Lutsk. Där bor 120 barn som omhändertagits av myndigheter. Åldrarna på barnen är mellan sex och sjutton år.
De flesta barnen kommer från hem med missbrukande föräldrar. Materialet för renoveringen transporterades under flera resor från Sverige bl.a. storköksutrustning och toaletter.
Stöd till detta projekt kom från Världens barn där insamlingen skedde bl.a. via TV.

Här på internatet lever barnen hela året. Vid senaste besöket lämnade vi kuddar och täcken.

Velice Lutski…

…dit körde vi ner filtar, varma kläder och pumputrustning vid det första besöket vid bergområdet i Muckachewo 2007. Området hade då drabbats av svåra skyfall i kombination med avverkning på bergssidorna. De svåra översvämningarna ödelade stora områden i samhället.

Vi har kunnat följa Misha och Vera Poroknavets i daglig brödutdelning och hur hjälpen fördelas ut till de otillgängliga fjällbyarna.

Velice Lutski ligger 70 mil söderut i förhållande till Lutsk. Vår vision började växa och inriktning på hjälpen började utvärderas. De tidigare erfarenheterna skulle nu var till grund för att bygga nästa projekt.

I början på 2011 transporterar Filippus ner ett mindre sågverk av typen ”Lennartsfors”. Det in-stallerades under sommaren och är nu i bruk.